PPD allergie en tóch je haar kleuren

Ja het kan!

Een groot aantal vrouwen in Nederland heeft een PPD allergie, hierbij kan je hele gezicht opzwellen op het moment dat je je haar hebt gekleurd, maar het begint vaak met wat mildere klachten. Wij hebben in ons synthetische tijdperk met enige regelmaat klanten gehad die jeuk ervaarden op het moment dat de verf in het haar zat of de dagen erna.

Een allergie bouwt zich meestal op, je huid begint enigszins te kriebelen en een tijd later kun je ergens totaal niet meer tegen, dit kan ook met een andere allergene stof gebeuren zoals wasmiddel of wasverzachter. Je huid reageert allergisch net als jij.

Na tien keer reageer je niet meer

normaal maar compleet allergisch!

Denk je maar eens in: Je partner doet steeds het dopje van de tandenpasta er niet op, in eerste instantie zucht je een keer, na drie keer vloek je een keer en na de tiende keer reageer je compleet allergisch! Dit doet je huid ook. Dit is dan ook gelijk de reden dat dames van rond de 50 regelmatig in een keer niet meer tegen een haarverf kunnen, wat hun uiteraard verbaasd omdat ze daarvoor daar nog nooit last van hebben gehad. Vaak wordt er dan ook aan de kapster de vraag gesteld of er iets is veranderd aan de samenstelling van de verf.

Als jij dit hebt dan weet je het wel en tot voor kort was je gedoemd om aan je grijze haren toe te geven. Door de steeds verder ontwikkelde plantenkleuren hoeft dit niet meer! Denk jij bij een plantenkleur aan Henna en half gedekt fel oranje haar? Ja voorheen was dat zo, nu kun je super mooie kleuren verkrijgen door middel van plantkleuren, zelfs redelijk koele kleuren.

Zeker als je ook een eczeem hebt waardoor je huid ‘lek’ is en je dus een extra gevoelige huid hebt, heb je meer kans op een contact allergie van PPD.

Houd er dus rekening mee als je eenmaal een allergische reactie hebt op synthetische haarverf dat het waarschijnlijk niet minder wordt, sterker nog het wordt alleen maar slechter.

Hoe weet je of je een PPD allergie hebt?

Het begint vaak met een gevoelige huid na het verven.

Meestal is het bij je volgende kappersbezoek niet minder maar verergerd. Je kan het vaak herkennen als een matig begrensd jeukend gedeelte van je huid wat ook schilferig kan zijn, in een verder stadium kan het zelfs blaasjes of kleine blaren vertonen. Ook zwellingen van het gelaat zijn niet ondenkbaar.

Meestal is het bij je volgende
kappersbezoek alleen maar erger

Wij hadden een klant die ook seborroïsch eczeem had die alle 6 weken nadat ze haar haar had gekleurd jeuk en schilfers had! Je kan je wel voorstellen dat zei uiteindelijk gestopt is met haar haar te verven maar denkt er nu wij omgeschoold zijn naar natuurkapper toch af en toe aan om weer te gaan kleuren. Bij een andere klant zwol haar gezicht helemaal op de dag na het kleuren. Ik kan je vertellen: ik ben toen echt heel erg geschrokken, en zei niet minder natuurlijk! Uiteraard stopte ze dus ook met kleuren, wij hebben haar recentelijk mogen kleuren met een plantkleuring en ze is dolgelukkig dat ze toch van haar grijze haar af is.

Maar wat is PPD eigenlijk?

PPD is de afkorting van p-phenylenediamine, dit is een kleurloze stof die tijdens een oxidatie proces donker van kleur wordt. In de 19e eeuw ontdekte men dat dit ideaal was om organische stoffen zoals leer en textiel mee te kleuren maar ook mensenhaar.

Als kapster ben ik meerdere malen
in verkooptrucs getrapt die fabrikanten gebruiken
,

Zo was het enkele jaren geleden, en nu helaas nog steeds, een trend om aan de kapper te vertellen dat deze verflijn toch echt PPD vrij was, dat klopt er zit inderdaad geen PPD in maar wel het nare broertje PTD oftewel Toluene-2,5-diamine sulfate. Moet je nu als klant boos worden op je kapster? Nee, hoogstwaarschijnlijk heeft ze geen idee van deze truc, de leverancier? Nee die weet het waarschijnlijk ook niet, enkel de fabrikant is hier precies van op de hoogte. En zo werd PPD een marketingverhaal.

Als kapster trapte ik meerdere malen

in de verkooptrucs van de fabrikant.

Daarnaast is het van harte te adviseren om de volgende sensibiliserende stoffen te vermijden:

TDA, 1,4-diamino-2-methylbenzeen

resorcinol

m-aminophenol

CAS 95-70-5

CAS 106-50-3

2,5-DIAMINOTOLUEEN
2-methyl-1,4-benzeendiamine
2-METHYL-BENZEEN-1,4-DIAMINE
TOLUEEN-2,5-DIAMINE
1,4-benzeendiamine,2-methyl
2,5-tolyleendiamine
2-methyl- 4-benzeendiamine
2-methyl-para-fenyleendiamine
2-methyl-p-fenyleendiamine
4-amino-2-methylaniline
4-benzeendiamine, 2-methyl-1
C.I. 76042
c.i.76042
ci76042
p,m-Tolyleendiamine
para-meta-tolyleendiamine
para-tolueendiamine
para-toluyleendiamine
para-tolyleendiamine
p-Tolueendiamine

Ook al zegt de leverancier of kapster dat er maar heel weinig van in de verf zit of dat de oliën in de verf dit probleem wel opheffen, het zijn nare stoffen waar je op de duur last van kan krijgen. Recentelijk op de markt gekomen is haarverf met:

CAS 337906-36-2

ME-PPD 2,4-dintrochloorbenzeen

1,4- benzeendiamine, 2-(methoxymethyl)

1.4 – diamino-2-(methoxymethyl)benzeen

2-(methoxymenthyl)-1,4-benzeendiamine

2- (methoxymenthyl)benzeen-1,4-diamine

Dit geeft een mild sensibiliserende reactie in vergelijking met PPD en TDA. Naar mijn mening en jarenlange ervaring moet je dit nog steeds niet willen omdat natuurlijke haarkleuringen of zoals wij bijvoorbeeld ook in huis hebben haarkleuring die voor 95% natuurlijk zijn zóveel mooier haar en glans geven dat je nooit maar dan ook nooit meer iets chemisch in je haar wil smeren!

Is 95% natuurlijke haarverf dan wel zoveel beter? Ja, in de meeste synthetische haarverf zit zo’n 90% chemie en sommige merken hebben dit naar 80% weten te reduceren maar het is nog steeds heel veel wat je huid niet leuk vindt.

Wat er wel in onze 95% procent natuurlijke haarkleuring zit is het volgende met name TDS waar ons merk uniek mee is in Nederland:

Ceteareth-20 = Ceteareth-20 helpt andere ingrediënten om op te lossen in een oplosmiddel waarin

ze normaal niet zouden oplossen.

Toluene-2,5 Diamine Sulfate = Haarkleurstof, zeer lage concentratie aanwezig in kleuringen.

m-Aminophenol = m-Aminophenol wordt gebruikt bij de formulering van permanente

haarkleurmiddelen en geeft kleur aan het haar. De exacte kleur is afhankelijk van de andere

ingrediënten.

4-Chlororesorcinol = 4-chlororesorcinol wordt gebruikt voor de formulering van permanente

haarkleurmiddelen. Het verleent kleur aan het haar. De exacte kleur die wordt verkregen, is

afhankelijk van de andere ingrediënten die gebruikt worden.

Wat vaak heel weinig wordt genoemd maar wel heel belangrijk is zijn alle andere Ingrediënten want die zorgen er nogmaals voor dat een ingrediënten bv diep naar binnen genomen wordt. Dit is bedoeld voor de haren maar werkt net zo goed op je huid.