Minder, minder, minder.

Minder vaak wassen, minder shampoo, minder warm water, minder agressieve reinigers, minder plastic enz. enz. enz.

Al jaren leven wij in een consumptie maatschappij, wat betekent dat we moeten consumeren: kopen, kopen, kopen!

Het liefst zo veel mogelijk wat zo kort mogelijk bruikbaar is zodat fabrieken kunnen blijven produceren en winkels kunnen blijven verkopen, dat is goed voor de economie. Heb je je moeder wel eens horen zeggen dat die stofzuiger van vroeger nooit kapot ging en die nieuwe al na 3 jaar? Ja, dat dus.

Dit geld ook voor cosmetica producten, zoveel mogelijk kopen met zo goedkoop mogelijke grondstoffen die niet echt werken waardoor je weer een ander product gaat kopen en zo……ja inderdaad blijft kopen.

Dit is niet alleen slecht voor je portemonnee en ons milieu maar ook voor je haar en huid, want tjee wat heb ik veel producten gekocht voor mijn uiterlijke verzorging die niks goeds hebben gebracht, wellicht alleen maar extra schade hebben toegebracht!

De meeste verzorgingsproducten bevatten niet veel meer dan water, aardolie, keukenzout en een heel laag percentage verzorgende bestanddelen.

Vindt je dit heftig om te horen? Ik wel!

Let er dus op wat je koopt, kijk niet naar de voorkant van het product maar kijk naar de ingrediënten. De keuringsdienst van waren heeft hier mooie programma’s over gemaakt deze kan je terug zien op: https://kro-ncrv.nl/persberichten/keuringsdienst-van-waarde-keratine-shampoo hiervoor moet je trouwens wel lid zijn van NPO plus. Maar hier schrijf ik in een andere blog over verder.